Наш стіл завдяки харчовим барвникам став надзвичайно привабливим, особливо під час святкувань, коли ми хочемо зробити його оригінальним. Тому кулінари та господині використовують пищеві барвники. З їхньою допомогою будь-яка страва набуває більш апетитного вигляду, особливо популярне використання їх при готуванні різних солодощів, пудингів, желе та тортів. Пищеві барвники виробляють різними способами, в залежності від цього розрізняють синтетичні та натуральні барвники. Синтетичні барвники виробляють в лабораторних умовах з різних хімічних сполук, вони відрізняються довгим терміном зберігання і при високих температурах не втрачають насиченості і колориту. Немає потреби боятися використання синтетичних барвників при приготуванні страв, оскільки пігменти, які використовуються при їх виробництві, нейтрально впливають на організм.
Для отримання природного барвника використовують ягоди, фрукти, квіти, витяжки, соки, екстракти. Ці пігменти є дуже корисними, але їх строк зберігання дуже короткий, а при високих температурах вони втрачають свої корисні властивості. Використовуючи пищеві барвники, можна надавати різні відтінки кремам, вершкам, мусу, желе, марципану, мастиці чи створювати оригінальні коктейлі. Вибір кольору залежить від інгредієнтів, з яких виготовлено десерт. Щодо консистенції, пищеві барвники можуть бути сухими, гелевими, гранульованими, пастоподібними. Сухі барвники часто використовують для забарвлення кремів при виготовленні кондитерських виробів, вони прекрасно розчиняються в воді при кімнатній температурі.
Великою популярністю на ринку користується барвник кандурин, за його допомогою можна забарвити цукрову мастку в золотистий, сріблястий колір або надати їй перламутровий відтінок. Також за допомогою кандурина фарбують глазур, желе, шоколад, марципан, мармелад і коктейлі. Кандурин наносять за допомогою пензлика або розпилювача. Гелеві барвники часто концентровані, тому ними досить легко користуватися. Щоб досягти бажаного ефекту, декілька крапель гелевого барвника буде достатньо. Цей вид барвників використовують для забарвлення заварного та білкового кремів, а також виробники миловарів з успіхом використовують гелеві барвники для забарвлення мила.
На сьогодні найбільш популярним барвником є гелева паста від компанії Americolor. Цю пасту використовують для забарвлення глазурі, мастики, кремів, при цьому витрати барвника дуже малі. При використанні пасти-гелю отримуються чисті відтінки і насичені кольори, зберігаючи структуру мастики не змінною.