Ароматизатори поділяються на три головні типи: натуральні, ідентичні натуральним та штучні.
- Натуральні ароматизатори
В США, натуральний аромат чи натуральний ароматизатор визначають як “етеричне масло, маслополіс, есенцію, екстракт, гідролізат білка або будь-який продукт, отриманий шляхом піджарювання, нагрівання чи ферментації, який містить смаково-ароматичні компоненти, отримані зі спецій, фруктів або фруктових соків, овочів або овочевих соків, харчових дріжджів, трав, кори, бруньок, коренів, листя чи подібних рослинних матеріалів, м’яса, морепродуктів, птиці, яєць, молочних продуктів чи продуктів, отриманих з них за допомогою ферментації, головною функцією яких є ароматизація продукту, а не харчування.”Натуральні ароматизатори дуже дорогі і застосовуються лише тоді, коли немає можливості використовувати ідентичні натуральним чи штучні ароматизатори. - Ідентичні натуральним ароматизатори
В Україні, ідентичний натуральному ароматизатор визначається як “харчовий ароматизатор, вміст смаково-ароматичної складової частини якого містить одну чи декілька смаково-ароматичних речовин, ідентичних натуральним, і може включати смаково-ароматичні препарати та натуральні смаково-ароматичні речовини.”У США та Європейському союзі термін “ідентичний натуральному ароматизатор” не використовується. - Штучні ароматизатори
ГОСТ Р 52464-2005 визначає штучний ароматизатор як “харчовий ароматизатор, вміст смаково-ароматичної частини якого містить одну чи декілька штучних смаково-ароматичних речовин, і може включати смаково-ароматичні препарати, натуральні і ідентичні натуральним смаково-ароматичні речовини.”В американському законодавстві всі ароматизатори, які не відповідають визначенню “натуральний”, вважаються штучними. Штучні ароматизатори містять щонайменше одну речовину, якої не існує в природі і яку отримують шляхом хімічного синтезу. Штучні ароматизатори характеризуються стабільністю, насиченістю та невисокою вартістю. Наприклад, етилванилін, використовуваний у харчовій промисловості по всьому світу, є прикладом штучного ароматизатора.
Leave a reply